SI

/

EN

Razstava: VALOVANJA – Milena Gregorčič

Jasna Kocuvan, Museums

Članek / 28.09.2011

Dolenjski muzej, Jakčev dom
Razstava bo odprta do 13. 11. 2011


Likovni svet Milene Gregorčič je odločilno zaznamovala barva, ena temeljnih slikarskih prvin, njeno nenehno raziskovanje pa jo je nedvomno pripeljalo do prepoznavne, avtorsko izoblikovane in prepričljive likovne smeri, ki v njenem ustvarjalnem iskanju ni nikoli skrenila ali zaostala. Njena umetniška pot je vsekakor večplastna, na trenutke se zazdi nepovezana, s povsem različnim umetniškim izražanjem in interpretacijo, vendar bo že le malo natančnejši opazovalec zaznal logično sosledje razvoja, njegovo povezanost in odvisnost, kljub dejstvu, da med preteklimi in trenutno nastajajočimi deli ni nedvoumne motivne navezave. Ravno raziskovanje barv, njihovih transparentnosti, prelivanj in prehajanj je tisti draž, ki umetnico nenehno sili v ustvarjalno izražanje in kaže na premočrten umetniški razvoj.

Že skoraj desetletje je ustvarjanje Milene Gregorčič posvečeno vsebinsko in likovno-formalno zaokroženem ciklu z naslovom Valovanja, ki nastaja v akrilni tehniki. Neskončni horizonti, kjer so meje med morjem, kopnim in nebom zabrisane, ter s soncem presvetljena pokrajina so motivi, ki jih v številnih variacijah srečujemo v slikarkinih novejših likovnih snovanjih. Ustvarja nadvse zračne kompozicije, ki jih doseže s premišljenim in preciznim lazurnim nanašanjem mnogih plasti, mestoma kar akvarelno prosojnih, ki jih plasti do želene tonalitete in kljub dodajanju pastoznejših akcentov ohranja transparenco. Tako s premišljeno izbrano barvno lestvico ustvarja umirjeno, spokojno, meditativno vzdušje, ki gledalca pomiri in ponese v tiho stanje brezčasnosti, kjer nas zapusti občutek mej med preteklostjo in sedanjostjo, med večnostjo in trenutnostjo, in kjer ni meja med realnostjo in nadrealnostjo.

Avtoričina izredna subtilnost pri doživljanju narave in njenih življenjskih procesov jo vodi do izražanja čustvenih impulzov svojega notranjega glasu, zato je njen likovni jezik prepoznaven po posebni lirični odzivnosti in dojemljivosti. Gregorčičeva v tišini ateljejskega prostora ustvarja svet spominov, svet meditativnih pokrajin, ki na gledalca delujejo predvsem zelo pomirjujoče. Z ustvarjenimi horizonti tako dopušča gledalcem vstop v svoj lirični svet, ki mu lahko skozi spokojno tišino prisluhnemo in začutimo paleto slikarkinih občutkov, doživetij, hrepenenj, preden nas odnese k daljnim obzorjem in v neskončna prostranstva.


Jasna Kocuvan, kustosinja Dolenjskega muzeja

Informacije

Naslov:

Zagrebška cesta 40a, 2000 Maribor

Telefon:

+386 590 55030

E-pošta:

support@museu.ms

Spletna stran:

http://museu.ms

Odpiralni čas

Ni podatka

Vstopnina

Vsi

Brezplačno