SI

/

EN

Alpski smučarski muzej Elan

Elan se lahko pohvali z bogato zgodovino izdelovanja smuči. Njegovo zgodbo je po novem mogoče spoznati tudi v Alpskem smučarskem muzeju Elan, ki je odprl svoja vrata v sklopu tovarne v Begunjah na Gorenjskem.

Elan je v svoji več kot sedemdesetletni zgodovini s svojimi inovacijami velikokrat spremenil razvoj smučanja. Imel je drugačen pogled, bil je pionir, bil je prvi. Kot prvi proizvajalec smučarske opreme odpira lastni Alpski smučarski muzej Elan. Poudarek je na izjemno bogatem prispevku znamke Elan k razvoju alpskega smučanja. Glede na to, da Elan proizvaja tudi plovila, letala, telovadno opremo in vetrnice za vetrne elektrarne, bo del muzejske razstave posvečen tudi drugim divizijam.

Elan je bil leta 1945 ustanovljen na pobudo priznanega smučarskega skakalca in izdelovalca smuči Rudija Finžgarja. Tako rekoč že na začetku svojega delovanja je začel utrjevati svoj sloves smučarskega inovatorja in postavljavca novih smernic in trendov. Elan je na trg poslal nešteto izdelkov, ki so s svojo tehnologijo, obliko in tehničnimi lastnostmi spreminjali zgodovino alpskega smučanja.

Poleg tega je Elan v svoji bogati zgodovini dosegal številne tekmovalne uspehe. Z elankami je vso svojo kariero smučal najboljši smučar vseh časov, Šved Ingemar Stenmark, in zmagal na neverjetnih 86 tekmah svetovnega pokala.

Elan ima v slovenski družbi posebno mesto in pri Slovencih uživa status narodnega ponosa. Njegov pomen je seveda tudi svetoven, saj s svojimi inovativnimi izdelki navdušuje smučarje na vseh koncih sveta.

Informacije

Naslov:

Begunje 1, 4275 Begunje na Gorenjskem

Telefon:

+386 4 53 51 400

E-pošta:

muzej@elan.si

Odpiralni čas

Torek

09:00 - 17:00

Sreda

09:00 - 17:00

Četrtek

09:00 - 17:00

Petek

09:00 - 17:00

Sobota

10:00 - 18:00

Nedelja

10:00 - 18:00

Po predhodnem dogovoru je ogled muzeja za večje skupine možen tudi izven urnika. / Private functions and group tours of the museum are available outside of normal operating hours.

Vstopnina

Odrasli

4 EUR

Družine

10 EUR

Študenti

3 EUR

Starejši

3 EUR

Otroci

2,5 EUR

Majhni otroci

Brezplačno

Skupine

3 EUR

Muzej ponuja

Brezžični internet

Trgovina

Bankomat

Zastonj parkiranje