SI

/

EN

Park vojaške zgodovine Pivka

Park vojaške zgodovine predstavlja muzejsko in turistično središče, ki popelje obiskovalce skozi pestro vojaško-zgodovinsko preteklost slovenskega nacionalnega prostora kot strateškega vozlišča evropskih prometnih poti. Nosilna zbirka obstoječe ureditve Parka vojaške zgodovine je nacionalna tankovsko-artilerijska zbirka, zato je Park v slovenskem prostoru poznan kot tankovski muzej. A je še veliko več kot to. S svojimi razstavami in zbirkami, podzemnimi utrdbami ter turistično infrastrukturo ponuja obiskovalcem širok vpogled v slovensko zgodovino, možnost aktivnih doživetij in rekreacije v naravnem okolju. Z novo ureditvijo, razširitvijo ponudbe in muzejskih površin ter vsebin v okviru projekta, ki se zaključi v septembru 2015, pa bo Park vojaške zgodovine edinstveno muzejsko središče s skrbno zasnovano razstavo osamosvojitvene vojne.

KOMANDA
V stavbi Komande je na ogled razstava Regio Carsica Militaris, ki govori o strateškem položaju Pivške kotline. Širše področje Postojnskih vrat ima zaradi svoje lege že od nekdaj  status vojaško-zgodovinskega območja. V regiji in na njenih robovih je potekalo nekaj pomembnih bitk, različne vojske pa so pustile bogato utrdbeno dediščino od predrimskih gradišč, rimskega zapornega zidu, srednjeveških gradov, protiturških taborov in podzemnih utrdb Alpskega zidu.

PRVI PAVILJON
V prvem muzejskem paviljonu Parka vojaške zgodovine Pivka je na ogled muzejska zbirka, sestavljena iz najdragocenejših primerkov težkega orožja (tanki, oklepna vozila in topovi), ki so kot pomembna tehnična zapuščina različnih vojska ostali v Sloveniji. Zbirko težkega orožja dopolnjujejo vitrine z bojnimi pripomočki in osebnimi predmeti vojakov ter zgodbe o treh tankovskih enotah, v katerih so se med drugo svetovno vojno bojevali tudi Slovenci: o Tankovskem odredu Glavnega štaba NOV in PO Slovenije ter o I. in II. Tankovski brigadi Jugoslovanske Armade.

DRUGI PAVILJON
Zbirka se nadaljuje v drugem muzejskem paviljonu, kjer so na ogled eksponati iz časa hladne vojne in slovenskega osamosvajanja. Najzanimivejši eksponat je T55, ki je ob začetku slovenske vojne za neodvisnost (t.i. Dan prej 26.06.1991) kot eden izmed prvih odpeljal iz pivške vojašnice. Spremljajoča razstava Enotni v zmagi prikazuje slovensko osamosvojitveno vojno v letu 1991. Razvoj in zgodovino tankov nazorneje predstavi 20 minutni film Tank, zgodbe tankistov s Pivškega med drugo svetovno vojno pa so predstavljene v sklopu razstave Tank je bunker in grobnica. Na koncu drugega paviljona je razstavljen tudi helikopter Gazela (SA-341/342), eden najbolj množičnih večnamenskih lahkih helikopterjev, namenjen predvsem izvidovanju, šolanju in protioklepnemu bojevanju. V Jugoslovanskem vojnem letalstvu je bilo v uporabi kar okoli 200 tovrstnih primerkov, ki jih je po licenci izdelovala tovarna Soko iz Mostarja. 28. junija 1991, med vojno za Slovenijo, sta pilot Jože Kalan in letalski tehnik Bogo Šuštar, z gazelo serijskih oznak JLV 12660 prebegnila iz JLA in prestopila v Teritorialno obrambo. Helikopter je dobil novo oznako T-001Velenje, slovenski grb in znak TO. Obnovljeni helikopter Gazela je eden najpomembnejših eksponatov Vojaškega muzeja Slovenske vojske iz obdobja osamosvojitvene vojne.

PODMORNICA P-913
V Parku si lahko ogledate tudi notranjost podmornice P-913, ki spada med žepne podmornice razreda Una. P-913 predstavlja izjemen primer tehnične dediščine, ki priča o zmogljivosti človeka, da deluje v izjemno zahtevnih okoljih, kar podvodne globine nedvomno so. S tem pa gre tudi za del naše tehnične zgodovine, saj podmornica v Parku vojaške zgodovine omogoča, da številne šolske in ostale skupine ter individualni gosti spoznajo tako izjemen prispevek slovenskega znanja in industrijskega potenciala pri nastanku in gradnji podmornic kot tudi življenjske poti številnih slovenskih podmorničarjev, ki so služili v avstro-ogrski, italijanski in obeh jugoslovanskih mornaricah. Veliko slovenskih podmorničarjev je  doseglo tudi najvišje položaje, Slovenci pa so bili med poveljniki podmornic v jugoslovanski vojni mornarici celo nadpovprečno zastopani.

ČAS TRAJANJA VODENIH OGLEDOV
Tankovsko-artilerijska zbirka z najdragocenejšimi primerki tankov v regiji: po dogovoru, okvirno 60 minut
Ogled notranjosti podmornice P-913: 15 minut za skupino osmih otrok
Ogled filma Tank: 22 minut
Razstava Regio Carsica Militaris: po dogovoru, okvirno 40 minut
Multivizija Regio Carsica Militaris: 30 minut

OSTALA PONUDBA PARKA

Ogled podzemne utrdbe Alpskega zidu na Primožu
Do utrdbe je urejena tematsko-učna Pot do utrdb Alpskega zidu. Ta povezuje stare vojašnice pri Pivki, nekdanji vojaški poligon na koti 110 (613m) in Primož (718m), kjer je italijanska vojska v 30-tih letih 20. stoletja zgradila mogočno podzemno utrdbo. Topniška utrdba na Primožu je bila poveljniška utrdba zaporne skupine utrdb okrog Pivke. Ob poti je postavljenih pet večjih in pet manjših informativnih tabel o naravnih, kulturnih in zgodovinskih zanimivostih Pivške kotline. Z vodnikom se lahko sprehodite tudi v notranjost podzemne utrdbe in si ogledate 500 m podzemnih rovov in notranje prostore utrdbe.

Krožna pot vojaške zgodovine
Krožna pot se začne v Parku vojaške zgodovine in povezuje stare italijanske vojašnice v Pivki, italijansko podzemno utrdbo na Primožu, Šilentabor nad Zagorjem, kjer je nekdaj stala največja utrdba na Slovenskem ter turistično vas Narin. Pot vam bo v celoti vzela 4 ure, lahko pa se odločite tudi samo za Pot do utrdbe Alpskega zidu na Primožu (45min) ali vzpon na Šilentabor (1h). Pot je označena s posebnimi smerokazi in markacijami, na delu med Parkom in Primožem pa stoji tudi deset informativnih tabel.

Informacije

Naslov:

Kolodvorska cesta 51, 6257 Pivka

Telefon:

+386 31 775 002

E-pošta:

info@parkvojaskezgodovine.si

Odpiralni čas

Ni podatka

JULIJ, AVGUST Vsak dan, 10.00 - 18.00 JUNIJ, SEPTEMBER Vsak dan, 10.00 - 17.00 APRIL, MAJ, OKTOBER Petek, sobota, nedelja, prazniki, šolske počitnice, 10.00 - 17.00 JANUAR, FEBRUAR, MAREC, NOVEMBER, DECEMBER Sobota, nedelja, prazniki, šolske počitnice, 10.00 - 15.00 ZAPRTO: 25. december in 1. januar. Za najavljene skupine skozi vse leto. Rezervacije: +386 (0)31 775 002 ali info@parkvojaskezgodovine.si

Vstopnina

Odrasli

7,5

Študenti

6

Upokojenci

6

Otroci

4,8

Majhni otroci

Brezplačno

Invalidi

4,8

Družine

18

Muzej ponuja

Trgovina

Možnost najema