SI

/

EN

Gornjesavski muzej Jesenice

Gornjesavski muzej Jesenice izvaja muzejsko dejavnost za področje zgodovine železarstva in rudarstva, tehnike za območje občin Jesenice in Kranjska Gora, zgodovine slovenskega planinstva, za področje mestne in krajevne zgodovine gornjesavske doline, za področje etnologije, geologije in paleontologije gornjesavske doline.

Za svojo dejavnost ima primerne razstavne prostore, depoje, prostore za delavnice, družabne igre in predavanja, arhiv Kranjske industrijske družbe ter bogato fototeko.

Železarska in paleontološka zbirka z maketami in predmeti predstavljata zgodovino železarstva in rudarstva na Gorenjskem ter okamnele rastline in živali z zahodnih Karavank.

Etnološka zbirka v Kasarni na stari Savi z rekonstrukcijo delavskega stanovanja iz obdobja 30. in 40. let 20. stoletja prikazuje bivalno kulturo in način življenja železarskih družin v nekdanjem jeseniškem delavskem naselju.

Kosova graščina – tu je postavljena stalna razstava novejše zgodovine Jesenic, v pritličju pa je galerija, kjer se menjavajo različne muzejske in likovne razstave.

Triglavska muzejska zbirka prikazuje zgodovino slovenskega planinstva v ožjem okolišu vzhodnih Julijskih Alp od prvih pristopov na Triglav do 2. svetovne vojne.

Liznjekova domačija je pristna slovenska alpska hiša, ki priča o ljudski arhitekturi 18. in zgodnjega 19. stoletja. Preurejena je v etnološki muzej z bogato notranjo opremo. V kletnih prostorih sta stalna razstava o življenju in delu Josipa Vandota ter galerijski prostor za občasne likovne in muzejske razstave.

Kajžnikova hiša – v njej so na ogled rekonstrukcija črne kuhinje in shrambe, razstava o rateški noši in krajevni zgodovini, starejši filmi o ljudskih običajih in planiških smučarskih skokih, ročni izdelki rateških domačink, obiskovalci pa se lahko preskusijo tudi na simulatorju smučarskih skokov.

Informacije

Naslov:

Cesta Franceta Prešerna 45, 4270 Jesenice

Telefon:

+386 4 583 35 00

E-pošta:

info@gmj.si

Spletna stran:

http://www.gmj.si/

Odpiralni čas

Ni podatka

Vstopnina

Ni podatka