SI

/

EN

Allen Ruppersberg

Rojen

1944, Cleveland, Ohio, ZDA

Allen Ruppersberg se je rodil leta 1944 v Clevelandu, Ohio, ZDA. Leta 1967 je diplomiral na sedanjem California Institute of the Arts v Los Angelesu. Nanj je močno vplivalo druženje  družil z Johnom Baldessarijem, Edom Ruscho idr. v začetnih letih življenja v Los Angelesu. Sodi v prvo generacijo ameriških konceptualistov, ki so spremenili umetniško produkcijo in razmišljanje o umetnosti. Znan je kot začetnik umetniške instalacije. Poleg že naštetega se ukvarja tudi s knjigo umetnika. Živi v Santa Moniki v Kaliforniji, ZDA.

Od poznih šestdesetih let dvajsetega stoletja do danes je imel več kot šestdeset samostojnih razstav in je sodeloval na več kot dvesto skupinskih razstavah. Med vrhunce njegove umetniške kariere sodijo: Dokumenta, Kassel, 1972, Lyon Biennale, Lyon, 1997, Sculpture Project, Münster, 1997, Whitney Biennial, New York, 1970, 1975, 1991.

Njegova dela najdemo v pomembnih javnih in privatnih zbirkah, med njimi: Fundation de Appel, Amsterdam, Museum für Moderne Kunst, Frankfurt,  Museum of Modern Art, New York, Museum of Contemporary Art, Los Angeles, Whitney Museum of American Art, New York in drugi. A. Ruppersberg je sodeloval tudi na 25. Grafičnem bienalu v Ljubljani, 2003.