SI

/

EN

Sanja Iveković

Rojen

1949, Zagreb

Sanja Iveković je rojena leta 1949 v Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti v  Zagrebu leta 1970. Skupaj z Daliborjem Martinisom je že leta 1973 postavila temelje na področju hrvaške video umetnosti. Pri svojem umetniškem delu uporablja fotografijo, video, performans, akcijo, intervencije v urbanem prostoru, instalacije, ambientalne postavitve ipd. Med letoma 1972-1976 se je ukvarjala z grafičnim dizajnom za oddaje Televizije Zagreb in se leta 1976 posvetila izključno prformansu.

Pripada generaciji hrvaških umetnikov, ki jih zgodovina hrvaške umetnosti veže na pojem novih umetniških praks. V tem duhu se je formirala kot umetnica, ki je v prvi plan svojega umetniškega delovanja postavila družbeni aktivizem. Ob Vlasti Delimar je prva hrvaška umetnica vezana na področje feministično motivirane umetniške prakse. Vsa njena dela so blizu feministični teoriji in praksi. Raziskuje in problematizira položaj ženske v naši družbi in njen položaj in doživljanje v svetu medijev. Izhodišče njenih del je ženska, pravzaprav umetnica sama, njeno življenje in postavljanje te teme v širši kontekst. Na začetku svoje umetniške kreativnosti je izkoristila takrat novo vpeljane medije v umetnosti za svoje oblike izražanja in raziskovanja. Danes sodi med največje video umetnice in performerke s konca dvajsetega stoletja.

Sodelovala je na večini pomembnih mednarodnih razstav in bienalov sodobne umetnosti kot so: Dokumenta Kassel, Beneški bienale, Bienale Gwangju, idr.  MOMA New York, ju je leta 2011 priredila retrospektivno razstavo.