SI

/

EN

Allan Kaprow

Rojen

Umrl

1927, Atlantic City, New Jersey, ZDA

2006, Encinitas, Kalifornija, ZDA

Allan Kaprow (1927, Atlantic City, New Jersey - 2006, Encinitas, Kalifornija, ZDA) ameriški slikar, osrednja figura spreinjanja umetnostnega sveta v 60. letih 20. stoletja. S svojimi hapeningi je radikalno spremenil prakso performansa zato ga danes smatramo za pionirja uveljavljanja konceptov performansa.

Svojo kariero je začel kot slikar, a ga je sredi petdesetih let začela zanimati predvsem teoretična plat koncepta prostora, kot ga doživlja gledalec/opazovalec. Njegovo ime se je pojavilo v skupini imenovani Rutgers Group, katere baza je bila Univerza Rutgers v New Jerseyu, kjer je poučeval umetnostno zgodovino. Deloval je v sredini umetnikov in kritikov, ki so se osredotočali na intelektualen in s teorijo podkrepljen pogled na umetnost; zavračal je monumentalno naravo del abstraktnega ekspresionizma in se osredotočal na samo naravo produkcije umetniškega dela.  Pomemben je njegov esej z naslovom »The Legacy of Jackson Pollock« (1956). V njem je pozval k ukinitvi izdelovanja trajnih  umetniških objektov in usmerjanju umetnikove pozornosti na nematerialne in efemerne načine umetniške produkcije.

Njegovi hepeningi so spremenili definicijo umetniškega objekta. Ta je bil odslej lahko karkoli, gibanje, zvok, celo vonj.

Njegovo delo je osnovano na »estetiki pravilne izkušnje«, prehodne in trenutne izkušnje, ki jo doživi gledalec/opazovalec in je enako pomembna kot slika na platnu. 

Njegovi hapeningi in teorija so izmenično vplivali na Fluxus, performativno umetnost in umetniško instalacijo.

Vir za fotografijo: www.brooklynrail.org