SI

/

EN

Robert Rauschenberg

Rojen

Umrl

1925, Port Arthur, Texas, ZDA

2008, Captiva Island, Florida, ZDA

Robert Rauschenberg (1925, Port Arthur, Texas - 2008, Captiva Island, Florida, ZDA) je bil ameriški slikar, kipar in grafik, čigar zgodnja dela so napovedovala pop art. Rodil se je kot Milton Ernest Rauschenberg očetu nemško-Cherrokee rodu in materi anglo-saksonskega porekla; starša sta bila fundamentalistična kristjana. Kot otrok je zbolel za disleksijo. Z umetnostjo se je srečal pozno, saj je najprej začel študirati farmacijo na Univerzi Teksas, bil leta 1943 vpoklican v Ameriško mornarico. Služil je v Kaliforniji do leta 1945. Po tem je študiral na Kansas City Art Institute in Akademiji Julian v Parizu, kjer je srečal slikarko Susan Weil. Postala sta par in se skupaj leta 1948 vpisala na Black Mountain College v Severni Karolini. Tu je postal njegov učitelj slikarstva Josef Albers, ustanovitelj Bauhausa. Po letu 1949 je tri leta študiral v New Yorku v Art Students League of New York, kjer je se je začelo njegovo poznanstvo s Cyem Twomblyem in Martinom Knoxom. Leta 1950 se je poročil s Susan Weil in leto kasneje dobil sina Christopherja, ter se leta 1953 razvezal. V zgodnjih petdesetih so pozornost pritegnile njegove Črne in Bele slike, dobil je označbo »enfant terrible« in postal tesen prijatelj slikarja Jasperja Johnsa, ki je imel velik vpliv na Rauschenbergovo delo. Sledilo je obdobje Rdečih slik. Te so bile ustvarjene z različnimi nanosi rdeče barve in dodatkom materialov, kot so les, žeblji, časopisni papir in drugi drugimi materiali s čemer je na platnu ustvaril zapletene slikarske površine in so bile predhodniki Rauschenbergove dobro znane serije Combine.  

Rauschenberg je na ulicah New Yorka pobiral smeti in najdene predmete, ki so ga zanimali, jih prinesel v svoj studio, kjer jih je  vključeval v svoja dela. Trdil je, da je želel nekaj drugega kot tisto, kar lahko naredi sam. Hotel je vnesti presenečenje in kolektivnost.  Na tak način je predmet spremenil kontekst in postal nova stvar. V teh delih je Rauschenberg prelomil meje med kiparstvom in slikarstvom, saj sta se oba medija združila v enem samem delu.

Tehnično se Combine nanaša na Rauschenbergova dela nastala med letoma 1954 in 1962, vendar je umetnik začel kolažirati časopisni papir in foto materiale v vsa svoja dela in zagon, da združi oboje slikarske materiale in vsakdanje predmete, kot so oblačila, urbane ostanke in celo nagačene živali, se je nadaljeval skozi vse njegovo umetniško življenje.

Celo svoje življenje se je ukvarjal tudi z oblikovanjem scen, kostumov za radikalne plesne predstave drugih producentov in za svoje lastne. Sodeloval je z Merce Cunningham in Johnom Cageom, ter drugimi ustvarjalci radikalne glasbe in plesa.

Leta 1984 je pri  Organizaciji združenih narodov objavil projekt z naslovom Rauschenberg Overseas Culture Interchange (ROCI). S podporo National Gallery of Art Washington je v sedmih letih obiskal deset dežel od Mehike do Malezije in v vsaki pustil svoje delo – nekatera med njimi sodijo med njegova najboljša- v znak spodbujanja svetovnega miru in medsebojnega razumevanja.  

Leta 1999 je ustanovil Robert Rauschenberg Foundation (RRF) za ozaveščanje o stvareh, za katere se je zavzemal, kot so svetovni mir ter okoljska in humanitarna vprašanja. Ustanovil je tudi fundacijo Change  Inc, za dodeljevanje enkratnih donacij v višini 1000$ za finančno pomoč vizualnim umetnikom. 

Rauschenberg je imel  prvo osebno razstavo leta 1951 v Betty Parsons Gallery, New York, leta 1963 je Jewish Museum v New Yorku pripravil njegovo prvo retrospektivo. Bil je prvi ameriški umetnik, ki je leta 1964 prejel Veliko nagrado na Beneškem bienalu (leto prej je prejel Veliko nagrado na Mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani) in od tega trenutka dalje je užival veliko institucionalno podporo, njegova umetnost pa je bila promovirana po celem svetu.  Za svoje več kot 40 letno kariero je leta 1995 prejel Leonardo da Vinci Word Award for Arts.

Vir za fotografijo: www.artrepublic.com