SI

/

EN

SOPHIE CALLE

Rojen

1953, Pariz

Sophie Calle je francoska pisateljica, fotografinja in konceptualna umetnica, rojena leta 1953 v Parizu. 

Njena dela so znana po tem, da zanje uporablja poljubne sklope omejitev in obuja francosko literarno gibanje iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, znano pod imenom Oulipo. Njena dela pogosto upodabljajo človeško ranljivost in proučujejo identiteto in intimo. Znana je po svoji "detektivski" sposobnosti sledenja tujcem in raziskovanja njihovih privatnih življenj. Njeno fotografsko delo pogosto vključuje plošče z njenim lastnim besedilom.

Sophie Calle pridobila mednarodni ugled z obširnim sodelovanjem na večjih samostojnih in skupinskih razstavah in bienalih zadnjih trideset let. Bila je predstavnica Francije na Beneškem bienalu leta 2007, ta projekt je bil kasneje razstavljen še v Bibliothèque National de France, Paris, Museum of Modern Art of Bahia, Salvador in SESC Pompeia, São Paulo. Njene razstave so bile v pomembnih  svetovnih umetnostnih institucijah na primer: "Take Care of Yourself“ v Museo de Arte Contemporaneo de Monterrey, Mehika  (2014), "Last Seen" v   Isabella Stewart Gardner Museum, Boston, (2013), "For the Last and First Time" v Hara Museum, Tokio, (2013), "Take Care of Yourself" v Stavanger Kunstmuseum, Starvanger, Lillehammer Kunstmuseum, Lillehammer, (2013) in na Espoo Museum of Modern Art, Helsinki, (2012). Sodelovala je na Shanghai Biennale, Šanghaj, (2012) in sočasno razstavljala "Historias de pared" v Museo de Arte Moderno, Medellin, Mehika Še več osebnih razstav:"Earth: Art of changing World" v Royal Academy of Arts, London, (2009) in "Souci" v Musée des Beaux-Arts, Bruselj, (2009), "Talking to Strangers" v Whitechapel Gallery, London, (2009)  in druge.

Leta 2010 je prejela nagrado Hasselblad.

Njena dela najdemo v zbirkah Centra Pompidou v Parizu, Muzeju Guggenheim, New York, Galeriji Tate, London, Los Angeles County muzeju, muzeju Metropolitan, New York idr.

Avtorjeva dela