SI

/

EN

Aleš Kunaver

Rojen

Umrl

23.6.1935, Ljubljana

2.11.1984, Jesenice

Aleš Kunaver se je kot najmlajši od štirih sinov rodil 23. 6. 1935 v Ljubljani materi Henrieti, nadarjeni pianistki, in očetu Pavlu Kunaverju, starosti slovenskih alpinistov, jamarjev, tabornikov in astronomov. Po končani gimnaziji se je vpisal na Strojno fakulteto v Ljubljani. Med študijem strojništva se je zaposlil v tovarni Avtomontaža kot konstruktor, kasneje pa je postal njen komercialni direktor. Medtem si je ustvaril družino z ženo Dušico, danes priznano publicistko in neumorno zbirateljico in posredovalko slovenskega ljudskega izročila. Rodili so se jima trije otroci (Vlasta, Brigita in Primož), ki nadaljujejo družinsko tradicijo alpinizma. Aleš – znani alpinist, gorski reševalec in gorski vodnik, karizmatični vodja šestih jugoslovanskih alpinističnih odprav (med letoma 1968 in 1984) – je več kot petnajst let stal na čelu jugoslovanskega alpinizma, ki ga je pripeljal v svetovni vrh in to v pionirskem obdobju osvajanja himalajskih sten. Kot član odprave se je udeležil tudi prve jugoslovanske odprave v Himalajo (Trisul v Indiji) leta 1960. Med odpravo na Trisul leta 1960 je Aleš Kunaver postal prvi slovenski in jugoslovanski himalajski filmski snemalec – posnel je film Vzpon na Trisul, v letih 1962–1963 je v Nepalu posnel film Dežela Šerp, snemal pa je še na odpravah v Hindukušu leta 1968, na Anapurni leta 1969 in na Makaluju leta 1972. Bil je tudi inovator in konstruktor alpinistične in reševalne, pa tudi razne druge opreme, npr. v proizvodnji avtobusov in plovil. Petnajst let je bil načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije in predstavnik Jugoslavije pri Mednarodni alpinistični zvezi (UIAA). Pri tej mednarodni organizaciji je dobil kandidaturo za predsednika Komisije za alpinizem, a volitev ni dočakal.

O naših himalajskih odpravah je predaval po vsej Evropi, vedno v jeziku poslušalcev. Govoril je angleško, francosko, nemško, italijansko, rusko in srbohrvaško. V domačih in tujih časopisih in revijah je objavljal članke o alpinizmu in o himalajskih odpravah ter strokovne članke o proizvodnji avtobusov.

2. novembra 1984 se Aleš Kunaver ni vrnil s helikopterskega poleta proti Triglavu. Prijatelju Toniju Hieberju iz Nemčije, ki je pisal knjigo Alpe iz zraka, je želel pomagati pri fotografiranju naših Julijcev, a helikopter s štirimi potniki je strmoglavil nad Blejsko Dobravo.

Fotografija: Aleš Kunaver, prvič vodja odprave – v Hindukušu leta 1968. Foto: Kazimir Drašlar.