SI

/

EN

Matija Jama

Rojen

Umrl

4. januar 1872, Ljubljana

6. april 1947, Ljubljana

Matija Jama se je rodil v Ljubljani 4. januarja 1872, na Starem trgu, kjer še danes stoji njegova rojstna hiša. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Ljubljani, nato pa se je družina preselila v Zagreb. Po končani gimnaziji se je najprej vpisal na pravno fakulteto, ki jo je že leta 1890 opustil in odšel v München, kjer je pričel obiskovati zasebno slikarsko šolo. Po dveh letih se je vrnil v Ljubljano, kjer se je preživljal z risanjem, ilustriral in fotografiral je za revijo Dom in svet. Leta 1897 se je s podporo kranjskega deželnega odbora vrnil v München. Tu se je vpisal v Ažbetovo slikarsko šolo, leto kasneje se je vpisal še na slikarsko akademijo, prav tako v Münchnu, ki pa je ni nikoli dokončal. Nato se je leta 1902 je poročil z Luizo van Raders, nizozemsko slikarko, s katero sta živela po vsej Evropi, nato pa se vrnila v Slovenijo.

Jama spada med štiri slovenske največje impresioniste, vendar pa je poleg impresionističnega izražanja risal tudi osnutke za plakate in ilustracije. Ilustriral je Cankarjeva dela Knjiga za lahkomiselne ljudi, Za narodov blagor in Ob zori. V svojem zrelem obdobju je Jama slikal predvsem krajine, ki so se že v začetku njegovega opusa pojavljale kot dodatek ilustracij ali pa naročenih portretov, s katerimi se je preživljal v začetku svoje kariere. V kasnejšem obdobju je Jama sodeloval s slovenskimi impresionisti, predvsem z Rihardom Jakopičem, na začetku je ustvarjal predvsem akvarele, katere je kasneje opustil in se posvetil predvsem oljnemu slikarstvu.

Čeprav je Jama slikal sorodno z drugimi našimi impresionisti, imajo njegova dela drugačen pridih, saj pri nanašanju barve ni uporabljal lopatice. V njegovih delih pa prevladuje predvsem igra in učinek senc, megle, zračnosti in sproščenosti. Med njegova najbolj znana dela spadajo: Portret Lea Souvana, Tri breze, Portret Rozi Bleiweis z otroki, Kmet v soncu/Pastir, Pri obedu, Ljubljana v snegu, Vas v zimi in še mnoge druge.

Veliko retrospektivno razstavo je v Narodni galeriji doživel pet let pred smrtjo, nato pa je 6. aprila 1947 umrl v Ljubljani.


Vir fotografije