SI

/

EN

Žarko Vrezec

Rojen

18. avgust 1950, Ljubljana

Žarko Vrezec se je rodil 18.avgusta 1950 v Ljubljani. Po končani Šoli za oblikovanje se je odločil za študij na Akademiji za likovno umetnost (1970-1974).
Samostojno razstavlja od leta 1977 (skupinske razstave pa že vse od leta 1972), predvsem v Sloveniji, razstavljal pa je tudi že ne Hrvaškem, Črni Gori, Bosni, Italiji, Avstriji, Španiji in ZDA. Od leta 1978 je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Ukvarja se predvsem s slikarstvom, vendar se preizkuša tudi v risbi, grafiki, skulpturi, ilustraciji, scenografiji in oblikovanjem. Kljub likovnemu ustvarjanju pa velja tudi za odličnega teoretika. Njegova dela so v številnih zbirkah muzejev in galerij tako doma kot na tujem (Moderna galerija, Mestna galerija Ljubljana, Obalne galerije Piran, Tama Art University Museum Tokyo, Moderna galerija Reka, Vilinus Graphic Centre Vilnius,…).
Za svoje delo je prejel tudi številne nagrade, med njimi prva nagrada na Jugoslovanski paleti mladih, Velika nagrada na Majskem salonu, nagrada na XI in XIV Mednarodnem Ex Temporare in še mnoge druge.

Vir slike: http://www.dolenjskilist.si/2008/09/06/7337/kultura/likovna/izviren_likovni_jezik_zarka_vrezca