SI

/

EN

Kostja Gatnik

Rojen

11. september 1945, Ljubljana

Kostja Gatnik se je rodil 11. septembra 1945 v Ljubljani. Od leta 1964 pa do 1969 je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri Mariju Preglju in Maksimu Sedeju. Po diplomi je nadaljeval študij na slikarski specialki pri Maksimu Sedeju in Zoranu Didku.

Njegov opus se razteza med najrazličnejšimi likovnimi mediji, in sicer ga poznamo kot avtorja knjižnih oprem (A. Paasilinna: Očarljivi skupinski samomor), stripov (Magna Purga), plakatov (Atomsko sklonište - Mentalna higiena), filmskih in gledaliških scen, izdelavi lutk, celostnih podob (Ljubljanski kinematografi), fotografij, risb, akvarelov, slik,…

Kostja Gatnik je danes najbolj znan kot ilustrator in kot avtor stripov, nasploh pa njegova likovna dela težko uvrščamo v določen stil, prav tako tudi ne nosijo značilnih potez nekega obdobja, temveč nosijo značilne poteze za avtorja. Lahko bi rekli, da je na njegova zgodnja dela vplivalo predvsem ameriško slikarstvo, novejši tokovi šestdesetih in sedemdesetih let, kot sta popart in opart, z značilno ikonografijo. Pred tem, v začetku sedemdesetih let, pa je bilo v njegovem delu opaziti vpliv superrealizma, predvsem v detajlih, ki so bili upodobljeni s fotografsko natančnostjo. Tako kot se Gatnik spogleduje z različnimi vizualnimi formami, se spogleduje tudi z različnimi slogi, ki pa so kljub temu zanj prepoznavni.

Kostja Gatnik je razstavljal na dvajsetih samostojnih razstavah doma in v tujini, bil je nagrajen na področjih slikarstva, stripa, ilustracije in grafičnega oblikovanja. Leta 1969 je prejel študentsko Prešernovo nagrado, leta 1983 Levstikovo nagrado, leta 1997 plaketo Hinka Smrekarja, zlato diplomo na 3. bienalu slovenske knjižne ilustracije, leta 2008 plaketo Hinka Smrekarja, Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju likovne umetnosti pa je prejel leta 2010.


Vir fotografije: Jože Suhadolnik, www.delo.si