SI

/

EN

Jasna Samarin

Rojen

19. januar 1966, Ljubljana

Akademska slikarka Jasna Samarin je bila rojena 19. januarja 1966 v Ljubljani. Po končani gimnaziji je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani študirala slikarstvo in diplomirala leta 1989. Istega leta je vpisala podiplomski študij slikarstva, ki ga je zaključila leta 1992 pod mentorstvom prof. Emerika Bernarda. V letih 1990 - 91 se je kot štipendistka francoske vlade študijsko izpopolnjevala na Beaux Arts v Parizu.

Je ustvarjalka, ki deluje na področju klasičnega slikarstva, zato je verjetno tudi ves svoj ustvarjalni potencial podredila temu mediju. V iskanju in razvijanju lastne, čim bolj osebno razpoznavne likovne poetike, tako kot vsi likovni umetniki izhaja iz dosežkov raznih obdobij zgodovine likovne umetnosti. Nedvomno pa je osnovna izhodišča našla predvsem v likovni umetnosti visoke moderne. V njenem izrazito osebnem pristopu se kaže potencirano zanimanje za lastno doživljanje in dojemanje sveta.

Način dela Jasne Samarin je tisto, kar je zanimivo, saj deluje tako izven ateljeja, v naravi, kjer fotografira, pa potem tudi znotraj ateljeja, kjer preko kolažev in oljnih tehnik spreminja črno bele fotografije narave v umetnine.

Samostojne razstave:
1989 – Kulturni center Rijeka, Reka, Hrvaška
1991 – Galerija Georges Bernanos, Pariz, Francija
1993 – Galerija Krka, Ljubljana
1994 – Galerija Media Nox, Maribor 
            Galerija Labirint, Ljubljana
1995 – Galerija Ivana Groharja, Škofja Loka
1996 – Galerija Kos, Ljubljana 
            Galerija Ars, Ljubljana
1998 – Bežigrajska galerija, Ljubljana
2001 – Lamutov likovni salon, Kostanjevica na Krki
2003 – Škofja Loka

Nagrade:
1991 – Pohvala francoske vlade tujemu študentu na ENSBA v Parizu, Francija
1992 – Odkupna nagrada Ex tempore v Piranu
1995 – Odkupna nagrada Mestne občine Ljubljana
 
Vir slike: Galerija Božidar Jakac