SI

/

EN

Jakov Brdar

Rojen

22. april 1949, Livno (BIH)

Jakov Brdar se je rodil 22.aprila 1949 v Livnu, Bosna in Hercegovina. Kiparstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1975 pri Dušanu Tršarju, specialko pa je opravil leta 1979. Po specialki se je izpopolnjeval v Parizu in Berlinu, kjer je postal član zveze umetnikov Berufsverband Bildener Kuenstler.

Čeprav je osnova njegovega umetniškega izražanja glina, ustvarja tudi z drugimi materiali. Pomemben pa mu je sam postopek izdelave, saj ustvarja zgolj s svojimi rokami.

Brdar je avtor mnogih javnih spomenikov in kipov v slovenskem prostoru. V Ljubljani je to spomenik Rudolfu Maistru, nasproti glavne železniške postaje, Piranske galerije pa hranijo eno njegovih najvidnejših del, Pegaz. Kot ena najnovejših in najbolj vidnih stvaritev so kipi, ki krasijo nov Mrtvaški most, ki povezuje ljubljansko tržnico s Petkovškovim nabrežjem. Doslej najobsežnejšo pregledno razstavo so mu leta 2000 pripravile Obalne galerije, s samostojno razstavo pa se je predstavil tudi v galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki.

Poleg razstavljanja v slovenskem prostoru, pa je leta 1990/91 Brdar odprl samostojno razstavo v Pergamonskem muzeju v Berlinu, kjer je želel vzpostaviti dialog med lastnimi deli in stalno zbirko.

Leta 1998 je prejel nagrado Prešernovega sklada za kiparsko skupino Pridiga pticam (1997).

Oglejte si zbirko Jakova Brdarja na Museums.si.