SI

/

EN

Tina Mohorović, Prestopanja/Crossings

Velenje Gallery

Temporary exhibition / 18.06.2020 - 02.08.2020

Grafičarka in scenografka Tina Mohorović oba umetniška medija povezuje v samostojni razstavi. V izbrani naslovni temi je iz mnogih vidikov predstavila različne in iste teme v celoti ali pa le v posameznih ključnih detajlih. Te variacije se prelivajo, stapljajo in razčlenjujejo skozi več faz in sklopov – od Anonimov, Prihodnosti, Portretov, Prestopanj – vse do zadnjega ciklusa z naslovom Kostenja. Aktualni začetki novih obravnav so iz leta 2018 v grafičnem opusu globokega tiska Anonimi. V njem so individualni prostori vpeti v izpraznjenem zunanjem prostoru s fragmenti posameznih zgodb, v katerih se človek izgublja v prostoru neštetih informacij in dogodkov. Sorodna obravnava je tudi v ciklusu Prihodnost, kjer je ta osamljenost in odtujenost potencirana v predstavitvi ene same osebe na listu papirja ali pa množice enakih oseb brez vsakršne medsebojne zaznave in povezave. Prikaz preobremenjenosti in nemoči ob vsiljevanju neizmerljivih informacij za posameznika, ki napolnjujejo podobe njenih Portretov s poglabljanjem v posameznikovo psiho. V novem ciklusu Prestopanja se začenjajo razpredati nove zgodbe. Izrisuje jih v črnih kvadratih, pravokotnikih in krogih, v katere pa prodira komaj zaznavna svetloba. Črno-bela obravnava je izrazito strukturirana s svetlobo in sencami. Zazrtje navznoter in v svoje telo, trenutni položaj in pozicijo v kozmosu Tina Mohorović razodene v najnovejšem ciklusu risb Kostenje, na katerem je akcent razstave. V tem sklepnem delu razstavnih sklopov je prevladujoča osredotočenost še v detajliranje pogleda navznoter. V diaprojekciji svetlobnih odtisov Kostenja se nam razprostrejo prefinjene strukture, sence in novi prostori, znotraj katerih se vijejo, izvijajo in izstopajo figure in silhuete le-teh.


Tina Mohorović se je rodila leta 1988 v Novem mestu. Leta 2012 je diplomirala na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani s področja grafike globokega tiska. V letih 2009–2012 je bila asistentka pri predmetu Grafika II pod mentorstvom prof. Bojana Kovačiča. Leta 2016 je končala podiplomski študij scenskega oblikovanja – smer scenografija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Istega leta je prejela študentsko Prešernovo nagrado za scenografijo. Je zunanja sodelavka in mentorica šole grafike globokega tiska v Narodni galeriji. Kot samozaposlena v kulturi deluje na področju scenografije in grafike ter razstavlja tako v Sloveniji kot v tujini. Je članica ZDSLU in DLUD. Trenutno živi in dela v Izoli.


Ob otvoritvi bo avtorico predstavila kuratorka Milena Koren Božiček.


Razstava je nastala v sodelovanju Galerije Velenje in Galerije Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki, kjer je drugi del razstave na ogled do 21. junija 2020.



Information

Address:

Titov trg 5, 3320 Velenje

Phone:

+386 3 897 68 40

E-mail:

info@galerijavelenje.si

Opening hours

Tuesday

10:00 - 18:00

Wednesday

10:00 - 18:00

Thursday

10:00 - 20:00

Friday

10:00 - 18:00

Saturday

10:00 - 13:00

Admission

No information