SI

/

EN

VIKTOR SCHECK. Slike & BABETTE UEBERSCHÄR. Skulpture

Murska Sobota Gallery

Collaboration exhibition / 14.09.2018 - 24.10.2018

Razstava nemških umetnikov, slikarja Viktorja Schecka in kiparke Babette Ueberschär, je rezultat večletnega tradicionalnega sodelovanja s pobratenim mestom Ingolstadt, Nemčija. Že vrsto let po sistemu dvoletne rotacije namreč pomurski umetniki, zlasti iz Murske Sobote, razstavljajo v Ingolstadtu (ali so tam na umetniški rezidenci), v naslednjem letu pa umetniki iz mesta in regije Ingolstadt razstavljajo v Galeriji Murska Sobota. Likovne razstave omogočajo vpogled v umetniško ustvarjalnost obeh mest, kajti skozi umetnost in kulturo razumemo in doživljamo ljudi, družbo in čas. Umetnost je ogledalo, v katerem se zrcali čas in duševno stanje družbe. Tako se lahko preko umetnosti razbere atmosfera in duh neke skupnosti, s kulturno izmenjavo pa tako bolje spoznamo drug drugega. Tovrstne umetniške izmenjave, katerih cilj je razvijati obojestransko razumevanje in s tem intenzivno spoznavanje drug drugega, so za partnerska mesta izjemno pomembna oblika sodelovanja.



Odprtje bo v petek, 14. septembra 2018, ob 18. uri.


Umetnika bo predstavil kulturni referent mesta Ingolstadt, g. Gabriel Engert.


Razstavo bo odprl župan MO Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek.


Na ogled do 24. oktobra 2018.



VIKTOR SCHECK (rojen leta 1952 v Schrobenhausnu, Bavarska) je med leti 1975−1980 študiral grafično oblikovanje na Visoki strokovni šoli za oblikovanje v Augsburgu in Münchnu. Od leta 1981 deluje kot svobodni slikar in oblikovalec. Študijsko se je izpopolnjeval v Italiji, na Češkem in v Avstriji. Na temo krajinskega slikarstva je pripravil številne samostojne razstave doma in v tujini. Med leti 1990-1992 je predsedoval Društvu likovnih umetnikov Schrobenhausen, med leti 1998−2018 pa je bil predsednik Poklicnega združenja likovnih umetnikov Oberbayern North, s sedežem v Ingolstadtu.


Viktorja Schecka krajinsko slikarstvo zaposljuje že od študentskih let. Pri tem se ne ukvarja zgolj s topografsko natančnostjo, temveč predvsem s pomenom krajine kot nosilko čustev, tradicije in zgodovine, pri čemer slika služi kot projekcijska površina in ogledalo za gledalca. Scheck krajino razume s smislu seizmografa notranjega razpoloženja, ki ga ustvarjajo posamični kraji in mesta. Pri slikanju zavestno uporablja barvo kot posrednico čustev in razuma. Zvok in zven izbranih barv sprožajo predstave, čustva, morda celo spomine.


Njegova dela so bila v Galeriji Murska Sobota že razstavljena na skupinski (2004) in samostojni razstavi (2006).



BABETTE UEBERSCHÄR (rojena leta 1947 v Gülchsheimu, Srednja Frankovska, Bavarska) se je od 30. leta starosti začela intenzivno posvečati likovni umetnosti. Po opravljenih tečajih risanja in slikanja je študirala na mednarodni poletni akademiji v Salzburgu in pripravila prve razstave na Bavarskem. V naslednjih štirih desetletjih so sledile številne samostojne in skupinske razstavah v Nemčiji in tujini.


Nagnjenost k eksperimentiranju pride v ospredje že pri izbiri materialov, kot so papir, folije, žice, igle, vosek, glina, ki so njena osnovna likovna gradiva. Osredotoča se na lastnosti materialov kot so organska zraslost, transparentnost, kopičenje, nedokončanost, slojevitost, zunanje in notranje strani, površine in celice, red in nered,…


Babette Ueberschär v svojih prostorskih inštalacijah vsakdanje predmete in naravne materiale predstavi v novih kontekstih in odnosih in s tem odpira nove perspektive in pomenske ravni, v katerih se dotika osrednjih tem in vprašanj v življenju, kot so rojstvo in smrt, biti in miniti, veselje, ljubezen, potreba po zaščiti, pa tudi osamljenost, strah, bolečina in uničenje.




Information

Address:

Kocljeva 7, 9000 Murska Sobota

Phone:

+386 2 522 38 34

E-mail:

info.galerijams@siol.net

Opening hours

Monday

07:00 - 15:00

Tuesday

07:00 - 15:00

Wednesday

07:00 - 15:00

Thursday

07:00 - 15:00

Friday

07:00 - 15:00

Saturday

09:00 - 12:00

Admission

Adults

3 EUR

Youth

1 EUR

Students

1 EUR

Seniors

1 EUR

Small children

Free

Disabled

Free

Unemployed

Free