SI

/

EN

Srdan Mohorič "meetal"

Maribor Museum of National Liberation

Temporary exhibition / 29.06.2017 - 31.07.2017

Srdan Mohorič se je rodil leta 1953 na Ptuju. Mladost je preživel na Ptuju v hiši na Muzejskem trgu 1 (nekdanji Dominikanski samostan).
Njegove prve izkušnje s fotografijo segajo v čas osnovne šole, ko mu je teta podarila fotoaparat Smena ruske izdelave. V srednji strojni tehnični šoli ga je fotografija še bolj pritegnila in kupil si je fotoaparat Praktika, s katerim je fotografiral sošolce, prijatelje, dogajanje na izletih in drugod. Po končani srednji tehnični šoli je razmišljal celo o likovni akademiji. Poklicna pot ga kasneje sicer vodila v tehniko, ostala pa mu je ljubezen do lepega.

V tovarni aluminija TGA v Kidričevem se je zaposlil leta 1974 in tu ostal do upokojitve leta 2007. Tu se je kmalu srečal s fotografom Stojanom Kerblerjem, ki mu je bil ves čas vzor in tudi mentor pri njegovem fotografskem delu. Leta 1976 je skupaj s kolegi ustanovil Foto kino klub DPD Svoboda Ptuj. Srdan je in postal njegov prvi predsednik ter to ostal vse do leta 1990, torej ves čas, ko je bil klub najbolj dejaven.
V času, ko je Srdan vodil Foto kino klub, je bil Ptuj eden od uspešnejših središč jugoslovanske fotografije. Vzporedno z rastjo kluba je rasla tudi njegova fotografija. Srdan je že leta 1976 sam izdeloval svoje fotografije. Njegove prve fotografije, ki jih je uspešno razstavljal, so bili posnetki kurentovanja. Že kar na začetku delovanja kluba je uspešno razstavljal na razstavah po Jugoslaviji, uspehe pa je dosegal tudi na vsejugoslovanskih razstavah na Ptuju. Klub je namreč vsako drugo leto organiziral razstavo fotografij, na katero so povabili fotografe iz nekdanje skupne države. Srdan je bil nagrajen že na prvi razstavi Ptuj 1978 in to za zbirko fotografij Podhodi, ki prikazuje človeka v urbanem okolju. Dve leti pozneje je bil nagrajen za zbirko fotografij Sejem, s katero je na izviren način prikazal ptujski živinski sejem.
Sodeloval je na številnih razstavah po Srbiji, Hrvaški, Bosni in Sloveniji oz. na področju tedanje Jugoslavije ter na vseh razstavah, ki jih je organiziral Foto kino klub Ptuj.
Sam šteje za svoj največji uspeh na področju razstavne fotografije dodelitev naslova amaterja I. razreda.
Po prenehanju delovanja Foto kino kluba leta 1991 se je Srdan prenehal aktivno ukvarjati s fotografijo. Digitalni fotoaparat, ki mu ga je ob 50-letnici podarila družina, pa mu je dal ponovno vzpodbudo za intenzivnejše fotografiranje, seveda tokrat v glavnem v barvni tehniki. Dejavno sodelovanje pri časopisu Aluminij ga je spodbudilo, da se je še bolj zavzeto lotil fotografiranja tovarne. Hkrati je spoznaval, da se lepota skriva v bližnjih posnetkih. To nam je med ostalim prikazal na razstavi v galeriji FO.VI v Strnišču, ob svoji 60. obletnici. Razstavo je posvetil 60. obletnici Taluma. Naslednja samostojna razstava je bila v Knjižnici Ivana Potrča z naslovom Zazrt v staro podobo!
Srdan je sedaj član Foto kluba Maribor.

V zadnjem času je Srdan predstavil svoje fotografije na sledečih samostojnih razstavah:

2007, Salon umetnosti v Ptuju – samostojna razstava, Planet aluminij
2008, Fotogalerija Stolp v Mariboru – samostojna razstava, Planet aluminij
2009, Razstavišče gradu Sevnica – samostojna razstava, Planet aluminij
2009, Razstavišče v Društvu upokojencev Ptuj, samostojna razstava, Utrinki iz zbirke Planet aluminij
2009, Fotogalerija Stolp v Mariboru, Klubska razstava Fotokluba Maribor
2010, Samostojna razstava v Knjižnici Ivana Potrča v Ptuju – Zazrt v staro podobo
2013, Samostojna razstava v Galeriji FO.VI v Strnišču – Fabrika
2014, Samostojna razstava v avli TALUN-a v Kidričevem – Fabrika
2017, Samostojna razstava v Galeriji Tovarna umetnosti v Majšperku - Metalika
2010, Fotogalerija Stolp v Mariboru, Klubska razstava Fotokluba Maribor
2010, Galerija Stolp v Starem gradu Celju, Klubska razstava Fotokluba Maribor
2011, Fotogalerija Stolp v Mariboru, Klubska razstava Fotokluba Maribor
2012, Razstava Ptujski fotografi Ljubljani v Vodnikovi domačiji


V okviru fotografiranja za časopis Aluminij je leta 2009 prejel nagrado Papirus 2009 za najboljšo naslovnico internih glasil v Sloveniji.
Redno razstavlja na klubskih letnih preglednih razstavah FK Maribor.

Virtual exhibitions

Information

Address:

Ulica heroja Tomšiča 5, 2000 Maribor

Phone:

+386 2 235 26 00

E-mail:

osebje@muzejno-mb.si

Opening hours

Monday

08:00 - 17:00

Tuesday

08:00 - 17:00

Wednesday

08:00 - 17:00

Thursday

08:00 - 17:00

Friday

08:00 - 17:00

Saturday

09:00 - 12:00

Admission

Adults

3 EUR

Students

2 EUR

Children

2 EUR